Sninčania nesúhlasia s tepelnými elektrárňami v Trebišove a Strážskom

05.03.2008 Snina

Snina/Strážske 5. marca (TASR) - Uznesenie, v ktorom vyjadrujú podporu trebišovskej samospráve a jej okoliu v boji proti výstavbe tepelnej elektrárne, prijali na ostatnom zasadnutí mestskí poslanci v Snine.
Dôvodom tohto rozhodnutia bola medializovaná informácia o zámere výstavby druhej tepelnej elektrárne v Strážskom v Michalovskom okrese. Sninská samospráva vyslovila znepokojenie nad úmyslom vybudovať ďalšiu tepelnú elektráreň v lokalite, ktorá je do týchto dní známa ako najviac postihnutá PCB-látkami a poškodeným životným prostredím. Nesúhlasné stanoviská sa ozývajú z viacerých miest a obcí v okolí Strážskeho.
Procesom výstavby elektrárne sa zaoberala komisia životného prostredia, vedenie mesta aj Mestské zastupiteľstvo v Strážskom, ktoré neprijalo zamietavé stanovisko. \"Stanovili sme podmienky súvisiace s ochranou životného prostredia a eventuálnej preložky štátnej cesty a keďže isté obavy sú, požiadali sme príslušné ministerstvo o komplexné zosumarizovanie vplyvu na životné prostredie súvisiace tak s novou tepelnou elektrárňou, ako aj s realizáciou ďalších zámerov v meste a samotného Chemka, \" uviedol dnes pre TASR prednosta Mestského úradu v Strážskom Miroslav Kačur. V prípade, že výsledné hodnotenie bude pre obyvateľov Strážskeho kladné, s výstavbou elektrárne by sa v meste malo začať pravdepodobne v priebehu roka - dvoch. Jej ukončenie je naplánované na rok 2012.
Elektráreň, ktorá by mala vzniknúť v areáli Chemka, má byť na báze spaľovania uhlia s výkonom 700 MW. V prvej etape má byť postavený blok s výkonom 350 MW, rovnaký výkon má mať aj druhý blok. Celková investícia predstavuje 12,5 miliardy korún. Projekt pod hlavičkou firmy TP2, dcérskej spoločnosti Chemka Strážske, zastrešuje spoločnosť J&T.
 

Vyberte región